Ketchup z cukinii

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny ketchup z cukinii idealnie nadaje się na grilla oraz jako dodatek do dań i sałatek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg cukinii
    70 dag cebuli
    4 ząbki czosnku
    1.5 szklanki cukru
    Szklanka octu 10%
    Odrobina ziół suszonych do smaku (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie)
    4 liście laurowe
    Pieprz czarny, ziołowy
    Chili do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na 3-4 godziny, tak żeby puściły sok. Soku nie odlewamy, będzie potrzebny do gotowania.
  • 2. Cukinię, cebulę oraz przyprawy wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy również sok. Gotujemy 20 minut. Kolejnie dajemy cukier i ocet i gotujemy dalej, w między czasie blendujemy, żeby zrobiła się pasta.
  • 3. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.

Porady

Ketchup możemy doprawić według swojego smaku. Można również pominąć dodanie ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować