Ciasto ptasie mleczko

3 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne na imprezę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Szybkie, lekkie i dość ciekawe w smaku

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Herbatniki lub ciastka maslane
    5 galaretek dowolne smaki
    0.75 kg mascaropne
    0.5 l mleka skondensowanego
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Ciasto ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każda galaretek rozpuszczamy w 0.5 l wody. Ja uzylam 3 galaretki truskawkowe i 2 galaretki agrestowe. Najbardziej efektowne ciasto będzie gdy użyje sie każdej galaretki w innych smakach np cytrynowa, truskawkowe, czarna porzeczka, agrestowa, pomarańczowa. Wowczas ciasto będzie kolorowe. Galaretki rozpuszczone w wodzie odstawiamy i czekamy, aż sie ostudza i mocnego stężenia, ale nie całkowitego. Każda galaretke rozpuszczamy w osobnym naczyniu
  • 2. Na blachę układamy herbatkimi lub ciastka maslane. Ja uzylam dużej blachy ok 30 dag ciastek. Można również użyć innego spodu np herbatniki w czekoladzie, biszkopciki itp.
  • 3. Tworzymy 5 porcji. 3 porcje serka mascaropne po 25 dag i 2 porcje po 250 ml mleka skondensowanego. Do każdej porcji dodajemy strzale galaretki i mieszamy mikserem.
  • 4. Po otrzymaniu jednolitej masy, wylewamy na spod ciasta pełną zawartość. Patykiem do szaszlykow mieszamy masy w calu uzyskania „mozajki„.
  • 5. Odkladamy ciasto do całkowitego zastygniecia.
    Smacznego

Porady

Do ciasta możemy użyć innego spodu, np herbatniki w czekoladzie, kruche ciastka, biszkopciki. Możemy również użyć różnego smaku galaretek w celu uzyskania bardziej „kolorowego„ ciasta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko skondensowane Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować