Keks z ananasem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Keks w moim domu to obowiązkowe ciasto i jest bardzo bogate w bakalie jednak czasami dla odmiany można zrobić z kolorowym ananasem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    - cukier: 20 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kolorowy kandyzowany ananas: 20 dekagramów
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - dowolne wino: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks z ananasem 1.
    Ananasa i rodzynki zalać winem i odstawić do nasiąknięcia. Masło utrzeć z cukrem, 2 jajkami i 2 żółtkami na krem, do utartego kremu dodać porcjami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodać namoczone ananasy z rodzynkami (jeśli w miseczce został jakiś płyn to trzeba go odlać), wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z 2 białek.
  • keks z ananasem 2. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy keksowej, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piec w temp. 190st 60-65 min.
    Zimne ciasto można polać lukrem i ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować