Keks orzechowy

4.51 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    125 gram masła
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 gram orzechów włoskich
    Dodatkowo:
    100 gram czekolady gorzkiej
    Orzechy włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (147 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Keks Desery

Keks orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło i miksujemy i posiekane orzechy. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ostudzony keks, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować