Zapiekane ziemniaki z kiełbaskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować prawie do miękkości w łupinach w osolonej wodzie, następnie obrać, ściąć delikatnie góry i przy pomocy łyżki wydrążyć środki tworząc z nich miseczki, które w środku posypać solą oraz pieprzem, ułożyć na blaszce do pieczenia.
2.Wydrążone środki ziemniaków posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki i dobrze przyrumienić na patelni, dodać do ziemniaków, wsypać drobno posiekaną czerwona paprykę ( można dodać ostrą papryczkę) oraz zielony groszek, natkę pietruszki i ser pokrojony w kosteczkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Przygotowane nadzienie nałożyć do przygotowanych miseczek ziemniaczanych, lekko je w nich ugnieść, aby weszło jak najwięcej.
Ziemniaki posmarować po wierzchu olejem i zapiec w temp. 180 około 20 minut, podajemy z sosem czosnkowym lub tak jak u mnie pieczarkowym.
Komentarze