Zapiekane ziemniaki z kiełbaskami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste, efektowne i pyszne danie, idealne na obiad lub kolację.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 sztuk większych ziemniaków
    4 kiełbaski frankfurterki
    czerwona papryka drobno posiekana około 1 łyżki
    1/2 puszki zielonego groszku
    zielona pietruszka
    ser topiony z szynką 3 plasterki
    przyprawy
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane ziemniaki z kiełbaskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekane ziemniaki 1. Ziemniaki ugotować prawie do miękkości w łupinach w osolonej wodzie, następnie obrać, ściąć delikatnie góry i przy pomocy łyżki wydrążyć środki tworząc z nich miseczki, które w środku posypać solą oraz pieprzem, ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • zapiekane ziemniaki 2. Wydrążone środki ziemniaków posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki i dobrze przyrumienić na patelni, dodać do ziemniaków, wsypać drobno posiekaną czerwona paprykę ( można dodać ostrą papryczkę) oraz zielony groszek, natkę pietruszki i ser pokrojony w kosteczkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • zapiekane ziemniaki 3. Przygotowane nadzienie nałożyć do przygotowanych miseczek ziemniaczanych, lekko je w nich ugnieść, aby weszło jak najwięcej.

    Ziemniaki posmarować po wierzchu olejem i zapiec w temp. 180 około 20 minut, podajemy z sosem czosnkowym lub tak jak u mnie pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować