REKLAMA

Keks

wyświetlono: 2289 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Klasyczny keks upieczony w oparciu o wskazówki BarbaryBytnerowiczowej

opublikowany: 17.08.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 5 jajek
    20 dag cukru pudru
    20 dag masła
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    30 dag i 1 łyżka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dag gotowej mieszanki keksowej (Bakalland) lub po 10 dag miękkich rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej i kandyzowanego ananasa lub papai
    5-10 dag posiekanych orzechów laskowych
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masło spienić w misce przy pomocy łopatek miksera, dodać do niego aromat i cukier puder. Dokładnie utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku pilnując, aby poprzednie zostało dokładnie wtarte w masę (jajka najlepiej wybijać pojedynczo do oddzielnej miseczki, żeby niechcący nie dodać do ciasta zepsutego).
    Kiedy masa zwiększy objętość i będzie dobrze ubita, w 2-3 partiach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie ją wmieszać na mniejszych obrotach.
  • 3. Do mieszanki keksowej wsypać łyżkę mąki i wymieszać (moje owoce ze świeżo otwartej paczki były miękkie i wilgotne, nie musiałam ich namaczać), a następnie razem z posiekanymi orzechami dodać do ciasta i wymieszać łopatką. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej keksówki i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny. Nie otwierać piekarnika przed upływem 40 minut, a przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy już nie jest w środku surowe. Pozwolić spokojnie mu wystygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: LenaGotuje IMG_20200519_112552

Keks

Lekko wilgotny i słodki tak jak być powinien...Polecam!

kategoria: keks Desery opublikowany: 29.03.2016 | wyświetlono: 871 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anitka0804 received_277829681104309_1_1_1_1

Keks Staropolski

Pyszny i szybki keks z dużą zawartością bakalii, jedno z moich ulubionych ciast.

kategoria: Pieczywo Ciasta do kawy keks Desery opublikowany: 03.08.2016 | wyświetlono: 472 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: judik judik

Świąteczny keks

Keks to jedno z naszych ulubionych świątecznych ciast. Robi się go bardzo szybko i długo zachowuje świeżość.

kategoria: keks Desery opublikowany: 18.10.2015 | wyświetlono: 3241 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE