Piernik z bananami

4.45 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i wilgotne ciasto, idealnie smakuje o każdej porze roku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże banany u mnie około 30 dag po obraniu
    3 jajka
    30 dag maki pszennej
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    170 ml oleju
    1/2 szklanki miodu
    dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.45 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernik z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać i dokładnie rozgnieść, następnie dodać do nich miód i olej oraz jajka, wymieszać przy pomocy robota.
    Mąkę przesiać razem z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika i szczypta soli, wymieszać na sucho.
    Suche składniki dodać do mokrych w kilku porcjach dokładnie je ze sobą wymieszać przed dodaniem suchych składników.
    Formę do wypieku keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto.
    Piec w temp. 180 st około 60 minut do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić i polać polewą z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem mleka.
    Moje ciasto zostało dodatkowo udekorowane suszonymi bananami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Kakao Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować