keks

4.49 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Keks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wyjątkowy (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do przygotowania. Delikatny, miękki i aromatyczny z dużą ilością pysznych bakalii, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej babci.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 150 g masła
    5 jajek
    200 g cukru pudru
    cukier waniliowy
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g bakalii (według uznania, ja daję żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, figi, orzechy włoskie i laskowe)
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram dodając stopniowo całe jajka, cukier z wanilią i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucieram na puch, na końcu dodaję bakalie i delikatnie mieszam. Ciasto wykładam do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (do "suchego patyczka"). Wierzch ciasta po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować