REKLAMA

keks

wyświetlono: 2662 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Keks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wyjątkowy (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do przygotowania. Delikatny, miękki i aromatyczny z dużą ilością pysznych bakalii, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej babci.

opublikowany: 07.08.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g masła
    5 jajek
    200 g cukru pudru
    cukier waniliowy
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g bakalii (według uznania, ja daję żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, figi, orzechy włoskie i laskowe)
Ocena:

(średnia 4.49 z 156 głosów)

Okazje:

Jak zrobić keks?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram dodając stopniowo całe jajka, cukier z wanilią i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucieram na puch, na końcu dodaję bakalie i delikatnie mieszam. Ciasto wykładam do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (do "suchego patyczka"). Wierzch ciasta po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edytaha edytaha

Keks

Klasyczny keks upieczony w oparciu o wskazówki BarbaryBytnerowiczowej

kategoria: keks Desery opublikowany: 17.08.2015 | wyświetlono: 2290 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE