Kapusta gotowana w mleku, do obiadu

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapusta gotowana w mleku, do obiadu

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty wiosennej
    1 szkl mleka
    sól
    pieprz
    jajko
    bułka tarta
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jarzynka

Kapusta gotowana w mleku, do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy na ćwiartki lub szóstki , obwiązujemy sznureczkiem by się nie rozpadły.
    W garnku nastawiamy ok 1,5 szkl wody, Kiedy woda się zagotuje, układamy kapustę i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok 10-13 min. Ostrożnie wyjmujemy na durszlak i osączamy.
    Kiedy kapusta przestygnie , rozwiązujemy ze sznureczka, panierujemy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podajemy jako jarzynkę do obiadu. Ja solę i pieprzę dopiero na talerzu, można tez posolić w gotowaniu a pieprz użyć na koniec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować