Marchewka gotowana do obiadu

4.46 (155 ocen)

  • 30 min

Pyszna!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    4 łyżki masła
    2 – 3 łyżki mąki
    Sól i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Marchewka gotowana do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby ją przykryła. Dodać dwie łyżki masła i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny, aż będzie miękka. W razie konieczności podlać wodą. Z pozostałej części masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, podlać ją niewielką ilością wody spod marchewki i przełożyć do garnka. Całość energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Mieszając od czasu do czasu gotować jeszcze ok. 10 minut aby zasmażka dokładnie połączyła się z marchewką. Posłodzić i posolić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować