Jarzynka na zimę

4.8 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jarzynkę robię jesienią, gdy mam dużo warzyw z działki. Warto ją mieć w swojej kuchni. Później, gdy nie mam pod ręką świeżych warzyw, ta jarzynka je z powodzeniem zastąpi.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,2 kg marchewki,
    60 dag pietruszki (korzeń),
    50 dag selera (korzeń),
    20 dag pora,
    pęczek natki pietruszki
    kilka gałązek natki selera i lubczyka,
    35 dag soli do przetworów,
    8 słoiczków 320ml.
Wystaw ocenę:

4.8 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Jarzynka

Jarzynka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarzynka na zimę 1. Marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler (korzeń) myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Pora myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki, selera, lubczyka siekamy - ja wszystkie jarzyny i natkę posiekałam w rozdrabniaczu do jarzyn. Tak przygotowane jarzyny zasalamy i pozostawiamy na kilka godzin.
    Następnie mieszankę wkładamy do wyparzonych słoików, ubijamy łyżką, tak aby na wierzchu wytworzył się sok, zakręcamy i wstawiamy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.

Porady

Podane porcje jarzyn możemy zmieniać, tylko trzeba pamiętać, ze na 2,5 kg jarzyn przypada 35dag soli. Do jarzynki możemy dodać np. posiekaną kapustę, cebulę. Jarzynkę przechowujemy przez okres ok.1 roku. Dodając jarzynkę do potraw musimy uważać, by ich nie przesolić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować