Młoda kapusta do obiadu

4.33 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowana kapusta jest bardzo delikatna, bardzo smaczna. Tylko z masełkiem i koperkiem. Ulubiona kapusta mojej rodziny.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    łyżka oleju rzepakowego
    2 - 3 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    sok z połowy cytryny
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młoda kapusta do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Kapustę poszatkować troszkę grubiej niż normalną białą kapustę, ponieważ liście są cienkie i delikatne.
    W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oleju rzepakowego.
    Dodać poszatkowaną kapustę i dusić na wolnym ogniu 2-3 minuty. Mieszać.
    Dodać 3/4 - 1/2 szklanki gorącej wody i przykryć garnek. Gotować ok 15 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu pomieszać.
    Po zdjęciu garnka z gazu dodać cukier, sok z cytryny i pieprz, sól do smaku oraz drobno pokrojony pęczek koperku. Pomieszać.
    Kapustę najlepiej podać z kotletem mielonym i młodymi ziemniakami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować