Marchewka w miodzie jest przepysznym dodatkiem do obiadu.Odkryłam ją na nowo.Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę glazurowaną.Spróbujcie a przekonacie się sami jaka jest smaczna ;-)
Marchewka glazurowana w miodzie z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w średnie słupki. Gotowałam w osolonej wodzie przez około 7-10 minut.
Nie powinna być za miękka.
Odlałam wodę, przelałam ją zimną wodą i wyjęłam na papierowy ręcznik.
2. Na patelni rozpuściłam masło z miodem i startym imbirem.
3.Dodałam marchewki, które dokładnie wymieszałam i przyprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam marchew aż się zeszkliła, co jakiś czas mieszając.
4. Pod koniec wlałam ocet balsamiczny, który przełamał słodycz miodu.
Komentarze