Ciasta z orzechami

Ciasta z orzechami sprawdzają się świetnie na różne okazje, zwłaszcza te najbardziej uroczyste jak wesele, pierwsza komunia, urodziny czy jubileusz ślubu. Są wyraziste w smaku i szybko rozpływają się w ustach. Orzechy doskonale komponują się zwłaszcza z czekolada, masą kajmakową, serem oraz owocami. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi i jakie orzechy najlepiej wykorzystać do tego celu. Wskazujemy również ich najważniejsze właściwości zdrowotne.

Liczba przepisów: 275

Jakie orzechy do ciasta? 

Zanim odpowiemy na pytanie o to, jakie ciasto z orzechami włoskimi można upiec, przyjrzyjmy się właściwościom różnych orzechów. Wyjątkowo zdrowe, smaczne, a także łatwo dostępne są orzechy włoskie. Ich największą zaletą jest to, że zawierają sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Dzięki temu wspomagają procesy pamięci, a także pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Przed dodaniem do wypieków należy obrać je ze skórki.  

Innymi orzechami dobrze sprawdzającymi się w wypiekach są orzechy laskowe. Ceni się je ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B, w tym zwłaszcza kwasu foliowego. Dzięki temu są polecane zwłaszcza kobietom w ciąży. Można dodawać je do ciasta nawet w całości – np. polane wcześniej polewą czekoladową.  

Orzechy brazylijskie są uznawane za świetne źródło selenu. Ich regularne spożywanie pozwala zapobiegać nowotworom oraz schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy. Orzechy pistacjowe są zaś bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy B1 oraz żelaza. Po orzechy ziemne warto sięgać ze względu na wysoką zawartość białka i witamin z grupy B. Orzechy pekan dostarczają do organizmu sporej dawki antyoksydantów, a migdały wyróżniają się jako bogate źródło witaminy E, potasu oraz magnezu. 

Najczęściej orzechy przed ich dodaniem do ciast należy drobno pokroić lub zmielić. Mogą być wykorzystywane jako składnik masy, posypka lub składnik biszkoptu. Pełnią jednocześnie funkcję smakową oraz dekoracyjną. 

Ciasta z orzechami: przepisy

Zastanawiasz się, jak zrobić ciasto z orzechami? Przedstawiamy więc ciekawe inspiracje na tego rodzaju wypieki. Orzechy można dodawać zarówno do ciast drożdżowych, biszkoptowych, kruchych czy ucieranych. 

Ciasto orzechowo-kawowo-kajmakowe z kremem serowym to wypiek idealnie sprawdzający się podczas ważnych świąt, takich jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Można podać go również na weselnym czy pierwszokomunijnym stole, a także z okazji urodzin czy ważnego jubileuszu ślubu. Kawa wybornie komponuje się z orzechami, dzięki czemu powstaje wyrazisty smak. Masa serowa wychodzi wyborna z dodatkiem śmietany 30%, mleka, alkoholu oraz dżemu z czarnej porzeczki. 

Szarlotka z karmelizowanymi orzechami to półkruche ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim osobom lubiącym smak jabłka z cynamonem. Jest to oryginalna alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika. Jak zrobić ciasto z orzechów włoskich, aby wyszły chrupiące? Wystarczy włożyć je razem z ciastem do piekarnika. Wypiek w tej wersji wychodzi kremowy i delikatny z dodatkiem gęstej śmietany i masła. Do karmelu orzechowego warto dodać także sporą ilość miodu. 

Łatwe i szybkie ciasta orzechowe

Przygotowanie pysznego ciasta orzechowego nie wymaga spędzania sporej ilości czasu w kuchni. Dowodem tego mogą być chociażby kruche orzechowe ciasteczka, idealne na deser czy podwieczorek do herbaty czy innego ciepłego napoju. Wychodzą mięciutkie, słodkie i maślane, a także wyróżnia je przyjemny zapach wanilii. Warto przed podaniem posypać ciasto obficie cukrem pudrem. 

Inne szybkie ciasto z orzechami to orzechowa tarta ze śliwkami węgierkami. Ciasto to wychodzi słodkie i kruche. Świetnie smakuje zwłaszcza latem, kiedy można zjeść ją razem z orzeźwiającym kompotem. Błyskawicznie można ponadto przygotować jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami włoskimi. Warto wykonać go w wersji bez pieczenia – wystarczy wykorzystać kakaowe herbatniki. Jedną z warstw może stanowić galaretka cytrynowa. Deser ten wychodzi wyborny z dodatkiem śmietany kremówki. 

To może cię zainteresować