Kakaowe placki z orzechami i wkładką kokosową oraz kremem cappuccino

4.43 (21 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciekawe w smaku ciasto , łączy w sobie kakaowe placki z orzechami, kokosowy środek, krem cappuccino i ponad czasową czekoladę :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na 1 placek kakaowy , trzeba upiec 2 :
    1 jajko ,
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka dżemu- u mnie z czarnej porzeczki
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 szklanki posiekanych orzechów
    Wkładka kokosowa :
    6 białek
    1 szklanka cukru
    200 g wiórków kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Krem cappuccino :
    6 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 litra mleka 3,2%
    1 budyń śmietankowy - 40 g
    3 łyżki cappuccino z belgijską czekoladą
    250 g masła roślinnego
    Polewa :
    100 g czekolady deserowej
    3-4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia 24 cm . x 40 cm .
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.43 (21 ocen)

Kakaowe placki z orzechami i wkładką kokosową oraz kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kakaowe placki z orzechami i wkładką kokosową oraz kremem cappuccino 1. Do miski wbijam jajko , dodaję dżem , mleko , olej , cukier , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i sodę , miksuję na jednolitą masę , dodaję orzechy , mieszam , przekładam do blaszki , piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni . Drugi placek robię tak samo , placki studzę .
  • Kakaowe placki z orzechami i wkładką kokosową oraz kremem cappuccino 2. Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier , do lśniącej masy dodaję kokos , mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kokosem , mieszam . Masę przekładam do blaszki , piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Kakaowe placki z orzechami i wkładką kokosową oraz kremem cappuccino 3. Jedną szklankę mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam do niego pozostałe mleko zmieszane z żółtkami , budyniem , cappuccino , cukrem , mieszam , gotuję budyń . Budyń studzę . Masło roślinne miksuję na puch , ciągle miksując dodaję budyń . Pół puszystego kremu wykładam na placek pierwszy , na kremie układam placek kokosowy , na niego wykładam pozostały krem i drugi placek kakaowy , dociskam .
  • Kakaowe placki z orzechami i wkładką kokosową oraz kremem cappuccino 4. W mleku roztapiam połamaną czekoladę , polewam nią ciasto , posypuję kokosem . Ciasto wstawiam do lodówki na około dwie godziny .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować