Kakaowe placki z orzechami i wkładką kokosową oraz kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijam jajko , dodaję dżem , mleko , olej , cukier , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i sodę , miksuję na jednolitą masę , dodaję orzechy , mieszam , przekładam do blaszki , piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni . Drugi placek robię tak samo , placki studzę .
2.Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier , do lśniącej masy dodaję kokos , mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kokosem , mieszam . Masę przekładam do blaszki , piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
3.Jedną szklankę mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam do niego pozostałe mleko zmieszane z żółtkami , budyniem , cappuccino , cukrem , mieszam , gotuję budyń . Budyń studzę . Masło roślinne miksuję na puch , ciągle miksując dodaję budyń . Pół puszystego kremu wykładam na placek pierwszy , na kremie układam placek kokosowy , na niego wykładam pozostały krem i drugi placek kakaowy , dociskam .
4.W mleku roztapiam połamaną czekoladę , polewam nią ciasto , posypuję kokosem . Ciasto wstawiam do lodówki na około dwie godziny .
Komentarze