Jesienny obiad, mega zdrowy, dietetyczny, pełen witamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy.
Jesienny dorsz z jarmużem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę z dorsza oprószam solą, pieprzem, tymiankiem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bakłażana kroję na plastry wzdłuż, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam plastry, smaruję olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuje pieprzem. Z jarmużu wycinam twarde łodyżki. Liście kroję. Wrzucam do garnka z gotującą wodą i gotuję trzy minuty. Odcedzam z wody. Na patelni na maśle przesmażam drobno pokroją cebulę i czosnek , dodaję jarmuż, sól, pieprz, i chwilę smażę. W naczyniu do zapiekania układam jarmuż, na nim rybę. Na blaszce obok plastrów bakłażana układam kawałki dyni. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z bakłażanem na 20 minut. Potem zmniejszam piekarnik na 170 stopni i wkładam naczynie z rybą i piekę jeszcze 15-20 minut. Rybę podaję z bakłażanem, dynią i natką.
Komentarze