Jesienny dorsz z jarmużem i dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jesienny obiad, mega zdrowy, dietetyczny, pełen witamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg polędwicy z dorsza
    25 dkg dyni
    1 bakłażan
    40 dkg jarmużu
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    natka pietruszki
    tymianek
    1 łyżka masła
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Jesienny dorsz z jarmużem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę z dorsza oprószam solą, pieprzem, tymiankiem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bakłażana kroję na plastry wzdłuż, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam plastry, smaruję olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuje pieprzem. Z jarmużu wycinam twarde łodyżki. Liście kroję. Wrzucam do garnka z gotującą wodą i gotuję trzy minuty. Odcedzam z wody. Na patelni na maśle przesmażam drobno pokroją cebulę i czosnek , dodaję jarmuż, sól, pieprz, i chwilę smażę. W naczyniu do zapiekania układam jarmuż, na nim rybę. Na blaszce obok plastrów bakłażana układam kawałki dyni. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z bakłażanem na 20 minut. Potem zmniejszam piekarnik na 170 stopni i wkładam naczynie z rybą i piekę jeszcze 15-20 minut. Rybę podaję z bakłażanem, dynią i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować