Pieczony dorsz z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną pieczoną rybkę z dynią. Farsz zrobiłam z tartej dyni, papryki , cebuli i czosnku. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag dorsza
    1/2 czerwonej cebuli
    100 gram czerwonej papryki
    60 gram obranej dyni
    1 ząbek czosnku
    sól - do oprószenia
    biały pieprz - do oprószenia
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    2 małe gałązki zielonego koperku
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony dorsz z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony dorsz z dynią 1. Filet z dorsza kroimy na dwie równe części, oprószamy z obu stron solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
    Czerwoną cebulą obieramy z łusek i kroimy w plasterki a następnie na pół. Rozdzielamy na mniejsze części. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w długie słupki. Dynię ścieramy na tarce jarzynowej.
    Dynię i pokrojone warzywa dzielimy na 2 równe części.
    Folię aluminiową dzielimy na 2 części.
    Filety rybne przekładamy na folię aluminiową. Na każdy filet kładziemy połowę startej dyni, paprykę, cebulę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem.
    Rybę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odcinamy górną część folii i ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować