Wybuchowa bezglutenowa sałatka z makaronem, dynią i granatem. W sałatce tej znalazło się wszystko to co jest najlepsze jesienią. Może zabrać ja do pracy na lunch, zrobić na kolację. Na pewno od niej nie przytyjecie. Samo zdrowie.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka sałaty strzępiastej
1 gałązka jarmużu
30 dkg dyni piżmowej
60 g sera camembert
1/2 granatu
100 g łososia wędzonego
50 g makaronu penne kukurydzianego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżki oleju rzepakowego
Wybuchowa sałatka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i energicznie mieszam aż zrobi się gęsty.
Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, bazylię, olej i mieszam. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę. Zmniejszam na 180 minut i piekę około 10 minut aż dynia będzie miękka.
Sałatę, jarmuż myję, strzepię na talerzu. Makaron gotuje w osolonej wodzie według instrukcji opakowania. Na sałacie układam łososia, makaron wystudzony, nasiona granatu, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.
Komentarze