Wybuchowa sałatka z dynią

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wybuchowa bezglutenowa sałatka z makaronem, dynią i granatem. W sałatce tej znalazło się wszystko to co jest najlepsze jesienią. Może zabrać ja do pracy na lunch, zrobić na kolację. Na pewno od niej nie przytyjecie. Samo zdrowie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka sałaty strzępiastej
    1 gałązka jarmużu
    30 dkg dyni piżmowej
    60 g sera camembert
    1/2 granatu
    100 g łososia wędzonego
    50 g makaronu penne kukurydzianego
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    2 łyżki oleju rzepakowego

    sos:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki wody
    1 łyżka octu winnego
    1/2 łyżeczki musztardy
    1 łyżeczka plaska koperku suszonego
    sól, 1/3 łyżeczki bazylii suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba

Wybuchowa sałatka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i energicznie mieszam aż zrobi się gęsty.

    Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, bazylię, olej i mieszam. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę. Zmniejszam na 180 minut i piekę około 10 minut aż dynia będzie miękka.

    Sałatę, jarmuż myję, strzepię na talerzu. Makaron gotuje w osolonej wodzie według instrukcji opakowania. Na sałacie układam łososia, makaron wystudzony, nasiona granatu, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować