Jajka w zalewie octowej na dwa sposoby - z lubczykiem i miętą.
Składniki:
32 jajka ugotowane na twardo
1 duża biała cebula
Zalewa (na 4 słoiki o poj. 1 L):
8 niepełnych szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8 łyżek cukru
3 łyżki soli
1/2 - 1 łyżeczka chilli
Dodatkowo do każdego słoika (zestaw podstawowy):
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu kolorowego
1/3 łyżeczki kminku całego
Warianty:
po 1 dużej gałązce lubczyku do dwóch słoików
po 4 małe gałązki mięty do dwóch słoików
Jajka marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do każdego słoika załadować 8 obranych jajek. Cebulę pokroić w talarki i rozdzielić na 4 słoiki. Każdy słoik załadować również zestawem podstawowym i zieleniną wg dwóch wariantów.
2.Składniki zalewy zagotować, lekko wystudzić i rozlać do słoików. Zakręcić. Całkowicie wystudzone słoiki przechowywać w lodówce.
Jajka najlepiej smakują z pikantnymi sosami.
Porady
Jajka nadają się do spożycia już po 2 dniach.
Jajka nadają się do przechowywania w lodówce przez 2 - 3 tygodnie.
Komentarze