Jajka marynowane

4.49 (181 ocen)

Jajka w zalewie octowej na dwa sposoby - z lubczykiem i miętą.

Składniki:

  • 32 jajka ugotowane na twardo
    1 duża biała cebula

    Zalewa (na 4 słoiki o poj. 1 L):
    8 niepełnych szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    8 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    1/2 - 1 łyżeczka chilli

    Dodatkowo do każdego słoika (zestaw podstawowy):
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu kolorowego
    1/3 łyżeczki kminku całego

    Warianty:
    po 1 dużej gałązce lubczyku do dwóch słoików
    po 4 małe gałązki mięty do dwóch słoików
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka marynowane 1. Do każdego słoika załadować 8 obranych jajek. Cebulę pokroić w talarki i rozdzielić na 4 słoiki. Każdy słoik załadować również zestawem podstawowym i zieleniną wg dwóch wariantów.
  • Jajka marynowane 2. Składniki zalewy zagotować, lekko wystudzić i rozlać do słoików. Zakręcić. Całkowicie wystudzone słoiki przechowywać w lodówce.
    Jajka najlepiej smakują z pikantnymi sosami.

Porady

Jajka nadają się do spożycia już po 2 dniach. Jajka nadają się do przechowywania w lodówce przez 2 - 3 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
jajka marynowane

To może cię zainteresować