Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

  • wyświetlono: 3992 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gulasz z szynki, którą wcześniej marynowałam w wytrawym czerwonym winie. Niezwykle delikatne mięso i aromatyczny gulasz.

Iwona75

Składniki

500 g szynki wieprzowej

Marynata:
3 ząbki czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

5 średnich marchewek
1 czerwona papryka
150 g pieczarek

sól, pieprz
olej do smażenia
woda do podlewania

Sposób przygotowania przepisu:

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

  • Marynowanie mięsa w winie1. Mięso pokrój w kostkę. Przełóż do pojemnika, najlepiej z pokrywą. Imbir i czosnek obierz, a następnie zetrzyj, dodaj do mięsa. Do pudełka włóż gałązki rozmarynu. Mięso zalej winem, musi być nim w całości pokryte. Wstaw na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki (można zostawić przez noc).
  • Pokrojone warzywa2. Warzywa obierz, pokrój w spore kawałki.
  • 3. Mięso przed smażeniem należy wyjąć z zalewy i dokładnie wysuszyć. Jeśli tego nie zrobisz, mięso zamiast usmażyć się, będzie się dusiło i będzie blade. Marynaty nie wylewamy.
  • Obsmażone mięso4. Do garnka nalej trochę oleju, na rozgrzany wrzucaj kawałki mięsa, jeśli garnek jest wąski, obsmażaj mięso etapami, w przeciwnym wypadku mięso wypuści za dużo soków i będzie się tylko dusiło. Obsmażone mięso odkładaj na talerz.
  • Gulasz5. Do garnka po smażeniu mięsa wlej trochę oleju, wrzuć warzywa i przesmaż je z 5 minut, dorzuć mięso, chwilę posmaż razem. Dolej marynatę i 3/4 szklanki wody. Gulasz duś, aż mięso zmiękknie, w razie potrzeby dolewaj wody. Pod koniec dosmacz solą i pieprzem. Możesz też gulasz zagęścić, czyli dodać z 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej uprzednio w małej ilości wody (dodatkowo żeby nie było grudek przelej przez sitko).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatapaprykaimbirmarchewkagulaszObiad niedzielnygulasz mięsnyobiad miesnyszynka duszonamięso marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Dodane przez: Futka

Łosoś marynowany w miodzie i białym winie

Propozycja na delikatnego, smażonego...

Pieczarki duszone w winie

Dodane przez: Goszka

Pieczarki duszone w winie

Małe pieczarki duszone w całości...

Smaczna prostota.

Dodane przez: Giacomo

Spaghetti z marynowaną wołowiną w czerwonym...

Idealny pomysł na kolację we dwoje,...

image-0q58d5p

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Duszone mięso w sosie własnym

Duszone mięso z szynki w sosie...

Dodane przez: Anitka0804

Kaczka duszona w winie

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących...

Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie

Dodane przez: Cukiereczek

Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie

Bardzo aromatyczny dodatek do drugiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE