Jajka marynowane (dodatek do ramenu)

4.34 (219 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jajka marynowane w sosie sojowym to tradycyjny dodatek do ramenu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, sprawdźcie koniecznie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajko - 4szt
    Woda - 100ml
    Sos sojowy - 100ml
    Mirin - 50ml*
    Imbir - łyżka posiekanego

    Mirin jest w Polsce trudny do dostania, więc jako zmiennik:
    Ocet - 40ml
    Cukier - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.34 (219 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen Jajko Dodatki

Jajka marynowane (dodatek do ramenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka marynowane (dodatek do ramenu) 1. Wodę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Mieszamy z sosem sojowym, octem, cukrem i imbirem.

    Jajka dotujemy na miękko:
    Do garnka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy 3,5 - 5 minut (w zależności od wielkości jaj). Ja miałam jajka średnie, więc gotowałam 4 minuty. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

    Jajka obieramy i wkładamy do zalewy. Powinny marynować się co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą dobę.
  • Jajka marynowane (dodatek do ramenu) 2. Tak przygotowane jajka świetnie sprawdzą się jako dodatek do ramenu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować