Marynowane jajka

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Jajka które zachwycą gości nie tylko wyglądem ale i smakiem

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na zalewę:
    6 jajek (lub więcej, w zależności od potrzeby)
    2 duże buraki
    0,5 szkl. octu jabłkowego
    1/3 szkl. cukru
    1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Marynowane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. W międzyczasie buraki obrać i pokroić na plastry. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby buraki były zakryte (maksymalnie 1,5 szkl. wody). Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte buraki odcedzić i odmierzyć 1 szkl. wywaru. Do wywaru buraczanego dodać pozostałe przyprawy i zalać ułożone wcześniej w słoju jajka tak, aby były przykryte zalewą. Tak przygotowane jajka zakręcić i przechowywać w lodówce przez ok. 12 godz. do 3 dni. Im dłużej jajka będą się marynowały tym bardziej będą różowe w środku. Po odcedzeniu jajek z zalewy przez podaniem należy opłukać je pod bieżącą wodą, gdyż z cynamonu powstaje nieprzyjemny glut :) Pokrojone jajka podawać z majonezem lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować