Crema di caffe - włoski deser kawowy

4.25 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo pyszny deser kawowy idealny na lato. Jest słodki, orzeźwiający, lekki jak chmurka i do tego banalnie prosty!

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śmietanka kremówka - 200ml
    Cukier - 25g
    Kawa - ok 40 ml (u mnie mocna kawa z ekspresu)
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Deser na zimno

Crema di caffe - włoski deser kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyszły mi 2 porcje.
    Na początku parzymy kawę. Może to być kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub parzona bez fusów. Po zaparzeniu dodajemy do kawy cukier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy. Zaczynamy od najmniejszych obrotów miksera i stopniowo przechodzimy do wyższych. Kiedy śmietanka zacznie robić się gęsta dodajemy porcjami kawę. Najlepiej dodawać ją łyżką. Po dodaniu kilku porcji próbujemy czy masa jest wystarczająco kawowa. Ja dodałam całą porcję mocnej kawy, ale jeśli wolicie delikatniejszy smak, zmniejszcie jej ilość.
    Po ubiciu, krem zmykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
    Po tym czasie rozlewamy do kieliszków, szklanek lub filiżanek.
    Przed podaniem można posypać ciemnym kakao lub cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować