Marynowane jajka

  • wyświetlono: 630 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Marynowane jajka są świetną propozycją na świąteczny stół. Dzięki dodaniu octu jabłkowego a nie spirytusowego są delikatne w smaku. Tak przygotowane wystarczy podać tylko z majonezem ale pysznie smakują również z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym.

Bez nazwy-2
  • 5 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

500 ml wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
2 i 1/2 płaskich łyżek cukru
1/2 łyżki soli
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
4-6 jajek

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane jajka

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
  • 2. Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, liść laurowy, mieszając do rozpuszczenia składników, zagotować.
  • 3. Do słoika włożyć jajka, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka, zalać gorącą zalewą. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Można podawać z majonezem lub z sosem chrzanowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaWielkanocmarynowane jajka

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka z marynowanymi pieczarkami

Dodane przez: szynszyla

Jajka z marynowanymi pieczarkami

Szybka przekąska, dla niespodziewanych...

Marynowane jajka w kurkumie i szafranie

Dodane przez: Jola1977-1977

Marynowane jajka w kurkumie i szafranie

Tak przygotowane jajka doskonale...

"Marynowane jajka przepiórcze"

Dodane przez: Paulina Nosek

Marynowane jajka przepiórcze

Wielkanocne jajeczka zupełnie inaczej....

Jajka z sosie tatarskim

Dodane przez: teresa-kr

Jajka w sosie tatarskim z rydzami marynowanymi

Rydze marynowane dodają smaku...

image-22iu2lp

Dodane przez: TasteTherapy

Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

Proste, szybkie i efektowne ! Pięknie...

Jajka marynowane z papryką i selerem naciowym

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka marynowane z papryką i selerem naciowym

Marynowane jajka, które aromat...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE