Marynowane jajka

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Marynowane jajka są świetną propozycją na świąteczny stół. Dzięki dodaniu octu jabłkowego a nie spirytusowego są delikatne w smaku. Tak przygotowane wystarczy podać tylko z majonezem ale pysznie smakują również z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml wody
    1/3 szklanki octu jabłkowego
    2 i 1/2 płaskich łyżek cukru
    1/2 łyżki soli
    1 mała cebulka
    2 ząbki czosnku
    1 listek laurowy
    4-6 jajek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Marynowane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
  • 2. Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, liść laurowy, mieszając do rozpuszczenia składników, zagotować.
  • 3. Do słoika włożyć jajka, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka, zalać gorącą zalewą. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Można podawać z majonezem lub z sosem chrzanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
jajka marynowane

To może cię zainteresować