Ramen na bulionie wołowym z kością

4.5 (187 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczny wołowy bulion ze smakowitymi dodatkami - jajkiem, pędami fasoli, grzybami mun i smażonym mięsem.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion:
    Szponder wołowy z kością - 1kg
    Cebula - 1szt
    Woda - 3l
    Pietruszka - 1szt (opcjonalnie)
    Seler - 1/4szt (opcjonalnie)
    Kość szpikowa - opcjonalnie

    Do smażenia mięsa:
    Olej sezamowy - 2 łyżki
    Sos ostrygowy - 2 łyżki
    Chilli - 1 łyżeczka
    Kolendra i kumin mielone - po 1/2 łyżeczki

    Dodatki do zupy:
    Marchewka - 1szt
    Grzyby mun - 2szt
    Pędy fasoli mung - garść
    Jajka marynowane w sosie sojowym - 4szt
    Sezam biały i czarny do posypania
    Pasta miso - 2 łyżki
    Pieprz do smaku
    Makaron Ramen - 150g
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen

Ramen na bulionie wołowym z kością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ramen na bulionie wołowym z kością 1. Mięso (i ewentualnie kości szpikowe) pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 225 stopniach przez 30 minut. Wkładamy mięso z kośćmi do garnka, zalewamy wodą i zlewamy z papieru wytopiony tłuszcz i szpik - to one nadadzą smaku wywarowi. Dodajemy pokrojoną cebulę (i opcjonalnie seler i pietruszkę - nie ma ich w oryginalnym przepisie) i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Według przepisu wywar powinien się gotować 6 godzin, ja gotowałam tylko 3.
    Po tym czasie wyjmujemy mięso i przecedzamy wywar. Warzywa nie będą nam już potrzebne.

    Pozostały wywar doprawiamy pastą miso (lub sosem sojowym) i pieprzem. Bulion jest wyjątkowo aromatyczny.

    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paski. Pokrojone grzyby dodajemy do bulionu.
  • Ramen na bulionie wołowym z kością 2. Mięso zdejmujemy z kości, kroimy i smażymy na oleju sezamowym doprawiając chilli, kolendrą, kuminem i sosem ostrygowym.

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
  • Ramen na bulionie wołowym z kością 3. W miseczkach układamy:
    -makaron,
    -przesmażone mięso,
    -surową marchewkę (ściętą np obieraczką do warzyw),
    -jajko marynowane w sosie sojowym (przepis : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu )

    Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy pędami fasoli i sezamem.

    Smacznego!

Porady

Bulion można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko doprawić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować