Ramen na bulionie wołowym z kością

  • wyświetlono: 58 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo aromatyczny wołowy bulion ze smakowitymi dodatkami - jajkiem, pędami fasoli, grzybami mun i smażonym mięsem.

Sch
  • 4 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Bulion:
Szponder wołowy z kością - 1kg
Cebula - 1szt
Woda - 3l
Pietruszka - 1szt (opcjonalnie)
Seler - 1/4szt (opcjonalnie)
Kość szpikowa - opcjonalnie

Do smażenia mięsa:
Olej sezamowy - 2 łyżki
Sos ostrygowy - 2 łyżki
Chilli - 1 łyżeczka
Kolendra i kumin mielone - po 1/2 łyżeczki

Dodatki do zupy:
Marchewka - 1szt
Grzyby mun - 2szt
Pędy fasoli mung - garść
Jajka marynowane w sosie sojowym - 4szt
Sezam biały i czarny do posypania
Pasta miso - 2 łyżki
Pieprz do smaku
Makaron Ramen - 150g

Sposób przygotowania przepisu:

Ramen na bulionie wołowym z kością

  • Ramen na bulionie wołowym z kością1. Mięso (i ewentualnie kości szpikowe) pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 225 stopniach przez 30 minut. Wkładamy mięso z kośćmi do garnka, zalewamy wodą i zlewamy z papieru wytopiony tłuszcz i szpik - to one nadadzą smaku wywarowi. Dodajemy pokrojoną cebulę (i opcjonalnie seler i pietruszkę - nie ma ich w oryginalnym przepisie) i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Według przepisu wywar powinien się gotować 6 godzin, ja gotowałam tylko 3.
    Po tym czasie wyjmujemy mięso i przecedzamy wywar. Warzywa nie będą nam już potrzebne.

    Pozostały wywar doprawiamy pastą miso (lub sosem sojowym) i pieprzem. Bulion jest wyjątkowo aromatyczny.

    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paski. Pokrojone grzyby dodajemy do bulionu.
  • Ramen na bulionie wołowym z kością2. Mięso zdejmujemy z kości, kroimy i smażymy na oleju sezamowym doprawiając chilli, kolendrą, kuminem i sosem ostrygowym.

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
  • Ramen na bulionie wołowym z kością3. W miseczkach układamy:
    -makaron,
    -przesmażone mięso,
    -surową marchewkę (ściętą np obieraczką do warzyw),
    -jajko marynowane w sosie sojowym (przepis : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu )

    Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy pędami fasoli i sezamem.

    Smacznego!

Porady

Bulion można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko doprawić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ramenbeef bone brothzupa szczęścia

Komentarze

Podobne przepisy

image-17r9y5l

Dodane przez: Sziferka1

Zupa pomidorowa na kości wędzonej z jarzynami

Pomidorowa która najlepiej smakuje...

zupa pieczarkowa

Dodane przez: Anitka0804

Zupa pieczarkowa na bulionie drobiowym

Polecam przepis na pyszną i szybką...

Ramen

Dodane przez: Reniutka

Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu

Pradziadkiem zupki błyskawicznej...

Flaki wołowe na rosole

Dodane przez: Gospodyni

Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe na rosole. Wystarczy...

Bulion z pieczonego kurczaka z pulpecikami w sezamie i swojskim makaronem

Dodane przez: buciol78

Bulion z pieczonego kurczaka

Długo gotowany z pulpecikami w...

białe kuleczki

Dodane przez: karola89

Białe kuleczki z bulionem

nowa wersja tradycyjnego rosołu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE