Do smażenia mięsa:
Olej sezamowy - 2 łyżki
Sos ostrygowy - 2 łyżki
Chilli - 1 łyżeczka
Kolendra i kumin mielone - po 1/2 łyżeczki
Dodatki do zupy:
Marchewka - 1szt
Grzyby mun - 2szt
Pędy fasoli mung - garść
Jajka marynowane w sosie sojowym - 4szt
Sezam biały i czarny do posypania
Pasta miso - 2 łyżki
Pieprz do smaku
Makaron Ramen - 150g
Ramen na bulionie wołowym z kością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso (i ewentualnie kości szpikowe) pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 225 stopniach przez 30 minut. Wkładamy mięso z kośćmi do garnka, zalewamy wodą i zlewamy z papieru wytopiony tłuszcz i szpik - to one nadadzą smaku wywarowi. Dodajemy pokrojoną cebulę (i opcjonalnie seler i pietruszkę - nie ma ich w oryginalnym przepisie) i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Według przepisu wywar powinien się gotować 6 godzin, ja gotowałam tylko 3.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i przecedzamy wywar. Warzywa nie będą nam już potrzebne.
Pozostały wywar doprawiamy pastą miso (lub sosem sojowym) i pieprzem. Bulion jest wyjątkowo aromatyczny.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach wyciągamy i kroimy w paski. Pokrojone grzyby dodajemy do bulionu.
2.Mięso zdejmujemy z kości, kroimy i smażymy na oleju sezamowym doprawiając chilli, kolendrą, kuminem i sosem ostrygowym.
Komentarze