Orientalne jajka marynowane

4.51 (176 ocen)

Przepis wymyśliłam z okazji Świąt Wielkanocnych. W moim domu jajka marynowane zawsze cieszą się dużym wzięciem. Te jednak zrobiły prawdziwą furorę. Polecam nie tylko od święta.

Składniki:

  • 20 jajek ugotowanych na twardo
    1 nieduży pęczek liści selera korzeniowego

    Zalewa:
    3 i ½ szklanki wody
    4 łyżki octu 10%
    5 łyżek ketchupu pikantnego
    1 – 2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżka curry
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
    ½ łyżeczki goździków całych
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Orientalne jajka marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalne jajka marynowane 1. W garnku umieścić ketchup, curry, kminek, pieprz i goździki. Wsypać sól i cukier. Wlać ocet oraz wodę. Całość wymieszać i zagotować. Zalewę wystudzić.
  • Orientalne jajka marynowane 2. Na dnie dużego zakręcanego pojemnika ułożyć ½ pęczka liści selera.
  • Orientalne jajka marynowane 3. Następnie załadować obrane jajka, na wierzch nałożyć pozostałe liście selera.
  • Orientalne jajka marynowane 4. Całość zalać zalewą , a pojemnik zakręcić. Jajka przechowywać w lodówce.

Porady

Jajka można przechowywać od 7 do 10 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
jajka marynowane

To może cię zainteresować