Ramen

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jedząc ramen z rodziną można się świetnie bawić! Mieszać dodatki, smaki, tekstury. ;)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 korpus gęsi
    1 korpus kaczki
    duży pęczek włoszczyzny
    100 g imbiru
    3 papryczki chilli
    sól i pieprz do smaku
    woda
    2 łyżki słodkiego sosu sojowego
    2 łyżki sosu Teriyaki

    Dodatki:

    2 piersi gęsi
    100 g wędzonego tofu
    pęczek szczypiorku
    250 g krewetek
    100 g marynowanych pędów bambusa
    1 listek nori
    1 pęczek kolendry
    2 ząbki czosnku
    50 g masła
    6 jajek
    garść kiełków brokuła
    1 łyżka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    makaron mie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Ramen Jajko

Ramen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy korpus gęsi i kaczki, zalewamy wodą, dodajemy obraną włoszczyznę, pokrojony imbir (nie trzeba go obierać) oraz papryczki chilli. Dusimy na wolnym ogniu przez trzy godziny. Następnie odcedzamy wywar, doprawiamy sosem sojowym i teriyaki, solą oraz pieprzem.

    Z piersi gęsi ściągamy skórę i kroimy w cieniutkie plasterki. Doprawiamy sosem sojowym oraz miodem i odkładamy na godzinę do lodówki.

    Następnie smażymy na gęsim smalcu, odkładamy na duży talerz.

    Krewetki smażymy na maśle z czosnkiem i posiekaną kolendrą, również odkładamy. Dodajemy pokrojony szczypiorek, pędy bambusa, pocięte nori, ugotowane na twardo jajka, pokrojone tofu oraz kiełki brokuła.

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Podajemy ramen z makaronem i talerzem pełnym dodatków, by każdy mógł sobie wrzucić do zupy co tylko chce. ;)

    Tagi: zupa, obiad, warzywa, mięso
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Jajka Kolendra Krewetki Tofu

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować