Jedząc ramen z rodziną można się świetnie bawić! Mieszać dodatki, smaki, tekstury. ;)
3 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
1 korpus gęsi
1 korpus kaczki
duży pęczek włoszczyzny
100 g imbiru
3 papryczki chilli
sól i pieprz do smaku
woda
2 łyżki słodkiego sosu sojowego
2 łyżki sosu Teriyaki
Dodatki:
2 piersi gęsi
100 g wędzonego tofu
pęczek szczypiorku
250 g krewetek
100 g marynowanych pędów bambusa
1 listek nori
1 pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
50 g masła
6 jajek
garść kiełków brokuła
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
makaron mie
1.Do garnka wkładamy korpus gęsi i kaczki, zalewamy wodą, dodajemy obraną włoszczyznę, pokrojony imbir (nie trzeba go obierać) oraz papryczki chilli. Dusimy na wolnym ogniu przez trzy godziny. Następnie odcedzamy wywar, doprawiamy sosem sojowym i teriyaki, solą oraz pieprzem.
Z piersi gęsi ściągamy skórę i kroimy w cieniutkie plasterki. Doprawiamy sosem sojowym oraz miodem i odkładamy na godzinę do lodówki.
Następnie smażymy na gęsim smalcu, odkładamy na duży talerz.
Krewetki smażymy na maśle z czosnkiem i posiekaną kolendrą, również odkładamy. Dodajemy pokrojony szczypiorek, pędy bambusa, pocięte nori, ugotowane na twardo jajka, pokrojone tofu oraz kiełki brokuła.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Podajemy ramen z makaronem i talerzem pełnym dodatków, by każdy mógł sobie wrzucić do zupy co tylko chce. ;)
Komentarze