Marynowane jajka

0 (0 ocen)

Jajka od przepiórek są zdrowsze od kurzych i dlatego zachęcam do ich konsumpcji. Jedyny mankament to niestety cena. Są drogie, ale warto co jakiś czas się na nie skusić. Może podacie je w okresie świątecznym w takiej wersji? Małe, smaczne i efektowne.

Składniki:


  • 16 jajek przepiórczych
    Zalewa
    100 ml koncentratu buraczanego
    80 ml octu winnego
    100 ml wody
    4 kulki ziela angielskiego
    2 małe listki laurowe
    0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu (kulki)
    1 goździk
    2 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli morskiej
    1 mała cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Marynowane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z solą i do wrzątku włożyć jajka, gotować 4 minuty. Zalać na 10 minut zimną wodą. Obrać z skorupek.
    Wszystkie składniki zalewy razem z cebulą pokrojoną w piórka doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty. Zalewę odłożyć do ostudzenia. Do zimnej zalewy włożyć obrane jajka, zamknąć i odłożyć do lodówki. Jeśli chcemy by żółtko nie zabarwiło się na czerwono trzymamy w zalewie max 20 godzin.

Porady

Na zdjęciu jajka po 20 godzinach w zalewie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka przepiórcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować