Surówka z fenkułem i czarną fasolą

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosta i lekka surówka - sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla. Koper włoski nadaje jej świeżego, anyżkowego aromatu. Koniecznie podajcie ją mocno schłodzoną!

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałaty - około 3 garście (u mnie masłowa, dębolistna i rukola)
    Ogórek zielony - 2 szt
    Papryka zielona - 1szt
    Fenkuł (koper włoski) - 1szt
    Fasola czarna - 1/2 puszki (około 120g)

    Sos:
    Olej - 2 łyżki
    Ocet - 1 łyżeczka
    Cukier - szczypta
    Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
    Pieprz - do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z fenkułem i czarną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski.
    Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także liście fenkułu, przypominające nasz koperek.
    Fasolkę odcedzamy. Ja używałam czarnej fasoli, która fajnie komponowała się kolorystycznie z sałatką. Możecie oczywiście użyć fasoli w innym kolorze.
    Składniki na sos mieszamy dokładnie. Łączymy z warzywami.
    Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Czarna fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować