Jaglana tarta z porem i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Krucha tarta z serowo-jajecznym nadzieniem z porem i czarnuszką.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka jaglana - 220g
    Jajko - 1szt
    Sól - szczypta
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Masło - 100g

    Nadzienie:
    Jajko - 3szt
    Serek Bieluch - 1szt
    Ser żółty - 100g
    Por - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    Sól, pieprz

    Do posypania:
    Czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Jaglana tarta z porem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche.
    Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać.

    Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
  • tarta 2. Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.

    Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu.

    Pieczemy kolejne 25 minut.
  • tarta 3. Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować