Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki

4.48 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    190g mąki pszennej
    100g masła extra
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    bułka tarta do oprószenia formy
    masło do wysmarowania formy

    Grzybowy farsz:
    250g podgrzybków
    250g maślaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki z pietruszki
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz

    Masa jajeczno-serowa:
    2 jajka
    200ml śmietany 30%
    70g startego parmezanu
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut na złoty kolor.
  • Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 2. Grzybowy farsz:
    Grzyby obgotować w wodzie około 15-20minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle wymieszanym z olejem, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość wymieszać.
  • Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 3. Masa jajeczno-serowa:
    Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
  • Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 4. Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno - serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec przez 25-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Natka pietruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować