Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów.
1 godz. 30 min
Dla 9 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
190g mąki pszennej
100g masła extra
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do oprószenia formy
masło do wysmarowania formy
Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut na złoty kolor.
2.Grzybowy farsz:
Grzyby obgotować w wodzie około 15-20minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle wymieszanym z olejem, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość wymieszać.
3.Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
4.Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno - serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec przez 25-35 minut.
Komentarze