Tarta z porem i suszonymi pomidarmi

  • wyświetlono: 779 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Specjał, który możesz zjeść w każdym francuskim bistro….a dla mnie wspomnienie z niezapomnianej wyprawy do Paryża i mieszkania na ulicy Lauriston w PAN….

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- mąka tortowa: 225 gramów
- sól: 0.5 łyżeczki
- masło: 125 gramów
- zimna woda: 4 łyżki
- ocet: 1 łyżeczka
NADZIENIE:
- por: 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- pomidory suszone w oliwie: 0.5 opakowania
- feta: 1 opakowanie
- jaja: 2 sztuki
- żółtka: 2 sztuki
- śmietana: 250 mililitrów
- mleko: 250 mililitrów
- gałka muszkatowłowa: 1 szczypta
- sól, pieprz (wedle smaku): 2 szczypty
- ulubione zioła (wedle smaku, ja dodałam zioła prowansalskie): 2 szczypty
- olej (do smażenia): 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z porem i suszonymi pomidarmi

  • 1. Ciasto

    Mąke, sól wymieszać ze sobą. Dodać pokrojonę w kostkę masła. Posiekaj nożem lub rozcieraj palcami masło z mąką i solą w taki sposób, by całość wyglądała jak rozkruszony chleb. Dodaj wodę oraz ocet. Wymieszaj, aż do wsiąknie. Ciasto uformuj w kulę. Potem rozwałkuj wstępnie w kształ koła (30 cm). Zawiń w folię. Włóż do lodówki na 1h-max 48h. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś w kształ koła – 30 cm. Wyłóż do formy (23 cm) posmarowanej masłem. Ciasto winne przykrywać także boki formy. Ciasto przykryj folia aluminową i wyłóż groch. Ciasto piecz w piekarniku uprzednio nagrzanego do 200 stopni. Piecz 5-7 minut. Wyjmij ciasto, wysyp groch oraz zdejmij folię. Zmniejsz temperature do 180 stopni i piecz kolejne 5-7 minut.
  • 2. Nadzienie

    Na oleju usmaż pokrojoną cebulę I por. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, żółtka, śmietanę oraz mleko. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę plus ulubione zioła (ja dodałam zioła prowansalskie). Jak por i cebula się zeszkli wrzuć do masy jajecznej. Na upieczone ciasto rozłoż ser feta oraz pomidory. Zalej masą. Piecz 25 – 30 minut, aż masa się zetnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimacebulaporobiadwiosnajesieńkuchnia francuskaquichekonkurs_tartyNikon_konkurs

Komentarze

Podobne przepisy

tarta wytrawna

Dodane przez: emiliagotuje

Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Pyszna tarta wytrawna. Idealna...

Tarta z porem i boczkiem

Dodane przez: Izabela77

Tarta z porem i boczkiem

Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem...

Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Pora na pora.. a raczej na tarte...

Tarta z pieczarkami

Dodane przez: Patusia

Tarta z pieczarkami, szynką i porem

Farsz idealnie komponuje się z...

Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami.

Dodane przez: Lawendowa

Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami

Łatwa do wykonania, a jednocześnie...

Tarta z pieczarkami

Dodane przez: weronika.dawidowicz

Tarta z pesto porem pieczarkami i szynka

Powstała przy okazji eksperymentów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.