Ciasto:
260 g mąki
140 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
3 łyżki zimnej wody
Farsz:
2 piersi z kurczaka
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 por
2 ząbki czosnku
2 jajka
150 ml śmietanki 36%
100 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 pełna łyżka masła
Tarta z porem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z solą dodajemy masło, wodę i jajko, wyrabiamy ciasto.
Tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie kładziemy na cieście papier lub folię aluminiową i obciążamy je fasolą. Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.
2.Cebulę i pora kroimy, czosnek siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, nast. dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, doprawiamy je solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już przepieczone dodajemy je do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy. Zdejmujemy z ognia. Na koniec wbijamy jajka i wlewamy śmietanę, mieszamy i wsypujemy starty ser.
Całość przekładamy na spód. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego
Komentarze