Tarta z porem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna na ciepło i na zimno

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    260 g mąki
    140 g zimnego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki zimnej wody
    Farsz:
    2 piersi z kurczaka
    500 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 por
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    150 ml śmietanki 36%
    100 g żółtego sera
    sól i pieprz do smaku
    1 pełna łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z porem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z solą dodajemy masło, wodę i jajko, wyrabiamy ciasto.
    Tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie kładziemy na cieście papier lub folię aluminiową i obciążamy je fasolą. Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.
  • 2. Cebulę i pora kroimy, czosnek siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, nast. dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, doprawiamy je solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już przepieczone dodajemy je do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy. Zdejmujemy z ognia. Na koniec wbijamy jajka i wlewamy śmietanę, mieszamy i wsypujemy starty ser.
    Całość przekładamy na spód. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować