Tarta z porem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na chrupiącą tartę zrobioną z dodatkiem smalcu. W środku kryją się pyszne jesienne warzywa zapieczone z żółtym serem. Taka tarta będzie wyśmienitym daniem na obiad lub kolację. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl mąki pszennej
    90 g smalcu ze skwarkami
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    oraz: 1 por (biała część)
    1/2 zielonej papryki
    1 średnia marchewka
    1 łyżka smalcu
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku suszonego
    2 łyżka startego żółtego sera
    sos: 1/2 szkl śmietanki 18%
    2 jajka
    szczypta soli i pieprzu
    2 łyżki tartego żółtego sera(do posypania)
    forma do tarty o śred. 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i cienką warstwą wykładamy blaszkę do tarty. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
    Por, marchewkę i paprykę myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a por oraz paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy smalec i przesmażamy na nim por z marchewką i papryką (ok. 3-4 min), następnie zdejmujemy z gazu i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Następnie posypujemy serem i mieszamy, odstawiamy.
    Sos: jajka mieszamy razem ze śmietanką oraz przyprawami ( najlepiej widelcem albo w słoiku), odstawiamy.
    Ciasto na tartę Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. kaszą gryczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy spód tarty z piekarnika i zdejmujemy z niego papier z kaszą. na ciasto nakładamy farsz warzywny i polewamy sosem oraz posypujemy żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować