Ciasto:
200 g mąki
120g masła
30 ml wody
1/2 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczka cukru
Farsz:
2 pory
200 g pieczarek
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
350 ml mleka
150 g żółtego ser
1 żółtko
2 szczypty pietruszki pokrojonej
sól, pieprz do smaku
Tarta z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem, wodą, solą i pieprzem zagnieść. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, następnie usmażyć na patelni. W międzyczasie pokroić pora w pasterki. Pokrojonego pora wrzucić na patelnię do pieczarek razem z masłem, solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż por zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Masło rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem dodać sól i pieprz. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Jak troszeczkę beszamel przestygnie dodać żółtko i wymieszać, dodać żółty ser starty na grubych oczkach i wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć pora z pieczarkami. Wylać sos beszamelowy wymieszany z serem i posypać pietruszką. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze