Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy

4.49 (153 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Quiche ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami na cieście francuskim w tortownicy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego 275 g
    Świeży szpinak 300 g
    Łyżka oleju
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 pojedyńcze piersi z kurczaka
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    15 kawałków suszonych pomidorów
    Opakowanie sera typu feta 270 g
    3 jajka
    Śmietana łagodnie ukwaszana 400 g
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy 1. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie należy ułożyć w tortownicy, aby pokryć całe jej wnętrze. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć. Szpinak umyć i podrzewać w garnku, aż zwiędnie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak należy odcisnąć z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a fetę w kosteczkę. W misce połączyć jajka ze śmietaną, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Składniki układać na całym dnie w tortownicy odpowiednio: szpinak, kurczak, suszone pomidory, feta.
  • Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy 2. Następnie całość zalewamy masą jajeczą ze śmietaną. Całość delikatnie przemieszać łyżką, należy uważać, aby nie uszkodzić ciasta francuskiego pod spodem. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w temp. 200 st. C.
  • Quiche ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim w tortownicy 3. Ważne, aby ciasto francuskie dobrze się upiekło a masa jajeczna była ścięta.
    Gotowe!

Porady

Szpinaku oraz masy jajecznej nie solimy, ponieważ całość będzie wystarczająco słona od fety. Świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno, dlatego może być podawany, jako danie obiadowe oraz przekąska na imprezie lub zimna kolacja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować