Grillowany kurczak curry z raitą i naan

0 (0 ocen)

Nie byłam w Indiach i nie wiem czy grillują oni swoje potrawy ale ja to zrobiłam i nie żałuję :) Kurczak wyszedł niezwykle aromatyczny i soczysty a reszta dodatków pasowała idealnie, polecam :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

    marynata:

    mała cebula
    łyżka żółtej pasty curry
    pół papryczki chilli
    łyżka mleczka kokosowego
    łyżka wody
    łyżka oleju

    raita z ogórka (przepis Gordona Ramsaya):

    500 g jogurtu naturalnego
    duży ogórek
    pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
    pół łyżeczki cukru
    sól, pieprz

    dodatki:

    2 chlebki naan
    pomidorki koktajlowe
    żółta papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Chleb Grill

Grillowany kurczak curry z raitą i naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy raitę.

    Obranego ogórka ścieramy na dużych oczkach.

    Wyciskamy z niego wodę i dodajemy do jogurtu.

    Na suchej patelni przez minutę prażymy nasiona kminu po czym wraz z cukrem dodajemy do jogurtu (ja kmin po uprażeniu zmieliłam w moździerzu).

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  • 2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka.

    Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.

    Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chilli a następnie pastę curry.

    Mieszamy aż się rozpuści i dodajemy wodę i mleczko kokosowe.

    Na małym ogniu chwilę gotujemy po czym odstawiamy do przestudzenia.

    Kurczaka kroimy w kosteczkę a następnie wkładamy do marynaty.

    Odstawiamy na co najmniej godzinę.
  • Grillowany kurczak curry z raitą i naan 3. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków aby łatwiej było je przekręcac na grillu.

    To samo robimy z pomidorkami oraz pokrojoną papryką.

    Mięso i warzywa układamy na tacce do grillowania i kładziemy na rozgrzanym ruszcie.

    Grillujemy około 25 minut od czasu do czasu przekręcając.

    Gdy mięso i dodatki będą gotowe na ruszcie układamy chlebki naan.

    Grillujemy je po ok. pół minuty z każdej strony.

    Mięso i warzywa zdejmujemy z patyczków i podajemy z podpieczonymi chlebkami i raitą z ogórka.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować