Roti - indyjskie chlebki

4.41 (177 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne indyjskie chlebki, pieczone na patelni, będą idealnym dodatkiem do dań gulaszowych i nie tylko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 8 chlebków.

    500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    240 g wody
    60 g oleju rzepakowego
    5 g soli
    dodatkowo: olej rzepakowy do posmarowania chlebków
Wystaw ocenę:

4.41 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Roti - indyjskie chlebki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto. 1. Wszystkie składniki wymieszać dobrze w misce i wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić ciasto na 30-60 minut, żeby odpoczęło.
  • Dociśnięta ręką, a następnie rozwałkowana spirala. 2. Ciasto podzielić na 8 części po 100 g. Każdy kawałek rozwałkować (mniej więcej na prostokąt), po czym posmarować z góry olejem (można wykorzystać w tym celu pędzelek lub zrobić kropkę oleju i rozsmarować ją łyżką). Posmarowany prostokąt zrolować zaczynając od dłuższego boku, zaś powstały wałek zawinąć w spiralę. Spiralę spłaszczyć nieco ręką i rozwałkować na cienki placek.
  • Pieczenie chlebków. 3. Rozgrzać patelnię z grubym dnem i nie dodając już oleju, smażyć chlebki z obu stron (każdy chleb należy obrócić kilka razy, a w razie gdy zrobi się w trakcie smażenia zbyt wysoka kieszeń powietrzna, to docisnąć ją lekko).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować