Roti - indyjskie chlebki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wymieszać dobrze w misce i wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić ciasto na 30-60 minut, żeby odpoczęło.
2.Ciasto podzielić na 8 części po 100 g. Każdy kawałek rozwałkować (mniej więcej na prostokąt), po czym posmarować z góry olejem (można wykorzystać w tym celu pędzelek lub zrobić kropkę oleju i rozsmarować ją łyżką). Posmarowany prostokąt zrolować zaczynając od dłuższego boku, zaś powstały wałek zawinąć w spiralę. Spiralę spłaszczyć nieco ręką i rozwałkować na cienki placek.
3.Rozgrzać patelnię z grubym dnem i nie dodając już oleju, smażyć chlebki z obu stron (każdy chleb należy obrócić kilka razy, a w razie gdy zrobi się w trakcie smażenia zbyt wysoka kieszeń powietrzna, to docisnąć ją lekko).
Komentarze