Kurczak korma po hindusku wg Gordona Ramsay'a

4.47 (199 ocen)

  • 20 min

Dziś miałam chęć wybrać się do Indii. W efekcie powstał kurczak korma. Pyszny i aksamitny sos. Polecam ten przepis dla osób lubiących orientalne dania. Poddałam go lekkiej modyfikacji.

  • 20 min

Składniki:

  • dwie połówki piersi z kurczaka
    250 ml mleka kokosowego
    1 cebula
    2 łyżki sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka curry
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki imbiru
    odrobina cynamonu
    natka pietruszki
    sól, pieprz cayenne, kolendra
    łyżka oliwy

    2 torebki ryżu
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak korma po hindusku wg gordona ramsay'a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy ryż do gotowania. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Jednocześnie możemy również obrać czosnek, zgnieść, pokroic drobno. Następnie oczyszamy mięso, kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski.Oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy sos sojowy.Mieszamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy cebulę, czekamy aż lekko się przyrumieni. Wrzucamy pokrojone piersi. Smażymy aż mięso lekko zbrązowieje. Dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy mleko kokosowe, czekamy ok. 20 min. az sos się zagęści. Dodajemy natkę. Przerzucamy ryż na talerz, dodajemy sos. I gotowe!

Porady

Curry można zastapić samą kurkumą, imbirem, szczyptą cynamonu i słodką papryką, wtedy danie nie będzie tak intensywne w smaku. Natomiast mleko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem 250ml i łyżką aromatu kokosowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować