Danie proste, piękne i niebiańsko smaczne. Kuchnia indyjska. Tak, mogę powiedzieć, że to moje ulubione smaki. Nadal nie do końca zgłębiony przeze mnie temat. Jest co robić!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka: 1 sztuka
- ryż (Najlepszy będzie basmati albo ryż jaśminowy.): 300 gramów
- mały bakłażan: 1 sztuka
- mały kabaczek (Lub cukinia.): 1 sztuka
- małe papryki (np. zielona i żółta): 2 sztuki
- duża cebula: 1 sztuka
- pomidory (W sezonie najlepiej dojrzałe i świeże.): 1 puszka
- małe papryczki pepperoni: 4 sztuki
- curry w proszku (Opakowania małego, standardowego.): 0.5 opakowania
- świeży starty imbir: 3 łyżki
- czosnek (Przeciśnięty przez praskę.): 6 ząbków
- świeża kolendra: 4 łyżki
- mleko kokosowe (Można pominąć.): 50 mililitrów
- olej do smażenia: 2 łyżki
- sól do smaku: 1 szczypta
"kary" z kurczakiem, kabaczkiem, bakłażanem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rada: Latem możesz korzystać z różnych warzyw i używać ich zamiennie. W trakcie innych pór roku korzystaj z tego, co jest osiągalne - może cukinia (niepolska oczywiście), zamrożona dynia albo po prostu z pomidory z puszki z cebulą i marchewką.
2.Czosnek, posiekane papryczki i imbir przesmażyć na oleju. Dodać curry, pokrojone warzywa i pomidory. Dodać w razie potrzeby trochę wody. Dusić do czasu aż będą dość miękkie. Na końcu dorzucić kawałki kurczaka, odrobinę mleka kokosowego (opcjonalnie) i dusić jeszcze kilka minut.
3.Podawać z ryżem lub chlebkami naan (można je wrzucić porwane do dania lub jeść obok) i posypać posiekaną kolendrą.
Komentarze