"Kary" z kurczakiem, kabaczkiem, bakłażanem i papryką

4.49 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie proste, piękne i niebiańsko smaczne. Kuchnia indyjska. Tak, mogę powiedzieć, że to moje ulubione smaki. Nadal nie do końca zgłębiony przeze mnie temat. Jest co robić!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś kurczaka: 1 sztuka
    - ryż (Najlepszy będzie basmati albo ryż jaśminowy.): 300 gramów
    - mały bakłażan: 1 sztuka
    - mały kabaczek (Lub cukinia.): 1 sztuka
    - małe papryki (np. zielona i żółta): 2 sztuki
    - duża cebula: 1 sztuka
    - pomidory (W sezonie najlepiej dojrzałe i świeże.): 1 puszka
    - małe papryczki pepperoni: 4 sztuki
    - curry w proszku (Opakowania małego, standardowego.): 0.5 opakowania
    - świeży starty imbir: 3 łyżki
    - czosnek (Przeciśnięty przez praskę.): 6 ząbków
    - świeża kolendra: 4 łyżki
    - mleko kokosowe (Można pominąć.): 50 mililitrów
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Curry Chleb Dania główne

"kary" z kurczakiem, kabaczkiem, bakłażanem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rada: Latem możesz korzystać z różnych warzyw i używać ich zamiennie. W trakcie innych pór roku korzystaj z tego, co jest osiągalne - może cukinia (niepolska oczywiście), zamrożona dynia albo po prostu z pomidory z puszki z cebulą i marchewką.
  • 2. Czosnek, posiekane papryczki i imbir przesmażyć na oleju. Dodać curry, pokrojone warzywa i pomidory. Dodać w razie potrzeby trochę wody. Dusić do czasu aż będą dość miękkie. Na końcu dorzucić kawałki kurczaka, odrobinę mleka kokosowego (opcjonalnie) i dusić jeszcze kilka minut.
  • 3. Podawać z ryżem lub chlebkami naan (można je wrzucić porwane do dania lub jeść obok) i posypać posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować