Kremowa wegańska zupa curry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niesamowicie prosta zupa która zabierze Cię w odległe i magiczne Indie. Warzywna, sycąca i niezwykle kremowa. Pachnąca domowymi mieszankami przypraw. Zajadana z perfekcyjnymi chlebkami Naan, które wyglądają jak z pieca Tandoor.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 litr bulionu warzywnego

    * 350 g ziemniaków, waga po obraniu

    * 150 g marchewki, już obranej

    * 100 g groszku zielonego

    * 1 mała cebula

    * 2 ząbki czosnku

    * 1 łyżka oleju kokosowego

    * 100 ml mleczka kokosowego

    * 6 łyżek czerwonej soczewicy

    * 150 ml pomidorowej passaty

    * 2 łyżeczki garam masala

    * sól, pieprz, płatki chili

    * 1 łyżeczka przyprawy curry, prosty przepis na moim profilu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Chleb

Kremowa wegańska zupa curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa 1. Pokrój ziemniaki na ósemki, marchewkę na talarki, a cebulę i czosnek drobno w kosteczkę.
  • Zupa 2. Rozgrzej patelnie z 1 łyżką oleju kokosowego i podsmaż ziemniaki parę minut aż lekko się zrumienią. Następnie dodaj cebulę, czosnek i smaż jeszcze minutę.
  • Zupa 3. Dodaj do ziemniaków 1 łyżeczkę garam masala, curry i smaż przez 2 minuty.
  • Zupa 4. Następnie dorzuć marchewkę i passate. Kontynuuj gotować przez 2 minuty. W międzyczasie rozgrzej bulion w garnku. Do gorącego bulionu wrzuć warzywa z patelni, 1 łyżeczkę garam masala, soczewice i mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Minute przed końcem gotowania dodaj groszek oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Zupa 5. Podawaj z płatkami chili i chlebkami Naan na które przepis znajdziecie na moim profilu. Smacznego!
  • Zupa 6. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować