Gołąbki z ziołami i suszonymi pomidorami

4.5 (186 ocen)

Postanowiłam nieco zmienić tradycyjny przepis na gołąbki i tak oto powstała ta wersja dania. Gołąbki przygotowane według mojego przepisu są bardzo aromatyczne i zachwycają bogactwem smaków. Doskonałe!

Składniki:

  • - główka włoskiej kapusty (może być także biała),
    - 0,5 kg mięsa mielonego,
    - 10 dag ryżu,
    - po 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty, bazylii i natki pietruszki,
    - 4-5 suszonych pomidorów z oliwy,
    - 1 szklanka esencjonalnego bulionu domowego,
    - szklanka wody,
    - słoiczek dobrego przecieru pomidorowego,
    - ząbek czosnku,
    - spora szczypta ziół prowansalskich,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Gołąbki z ziołami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb, w całości wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
    Pod ugotowaniu, odkładamy do wyłożenia garnka) i studzimy.
    Pomidory dokładnie osączamy z oliwy i kroimy w drobną kosteczkę.
    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
    Ugotowany ryż dodajemy do mięsa mielonego wraz z posiekaną miętą, bazylią, natką pietruszki oraz suszonymi pomidorami, przyprawiamy solą, pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 2. Porcje masy mięsnej nakładamy na liście i zawijamy zgrabne gołąbki.
    Przygotowujemy sos – domowy bulion mieszamy ze szklanką letniej wody, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
    Dno dużego garnka wykładamy odłożonym liśćmi. Gołąbki układamy w garnku, zalewamy przygotowanym sosem i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 1 godziny 20 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować