Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami

4.49 (167 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Domowe posiłki muszą być różnorodne i kolorowe, tym razem postawiłam na wiosenną zieleń z dodatkiem suszonych pomidorów .

Lekkie mimo, że z makaronem, pyszne i bezmięsne, doprawione ziołami , świeżą aromatyczną bazylią która potrafi nadać potrawie charakteru i tartym drobniutko parmezanem. Obiad w 20 minut.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag makaronu muszelki
    100 g naturalnego jogurtu Bio
    ½ cukini
    ½ pora
    1 ząbek czosnku
    ½ papryczki chili (miałam w zalewie olejowej)
    3-4 suszone pomidory w zalewie olejowej
    1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
    40 g startego drobno parmezanu
    4 listki świeżej bazylii
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Szczypta ziół włoskich do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos jogurtowy

Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowy makaron 1. Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej.
    Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka.
    Mieszamy z jogurtem.
    Trzymamy w cieple.
  • Warzywa 2. Por kroimy na paseczki tak samo cukinię, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
    Wrzucamy na patelnię dusimy na małym ogniu pod przykryciem na oliwie aż cukinia będzie przesmażona ale jeszcze dość twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę chili, smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na talerze, przykrywamy warzywami, dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować