Twarogowe kulki z suszonymi pomidorami i ziołami

4.49 (189 ocen)

Wspaniała przystawka, dodatek do sałatek lub dań z grilla. Polecam przygotować od razu podwójną ilość - są tak pyszne, że trudno im się oprzeć :D!Można ich także użyć jako pasty do smarowania pieczywa.

Składniki:

  • - 30 dag półtłustego twarogu,
    - 5-6 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
    - po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, bazylii i oregano,
    - sól, pieprz,
    - otręby owsiane do obtoczenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Ser

Twarogowe kulki z suszonymi pomidorami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem.
    Suszone pomidory osączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
  • 2. W misce ucieramy ze sobą twaróg, suszone pomidory i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Nabieramy porcje masy i formujemy kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę obtaczamy w otrębach owsianych, układamy na talerzu.
  • 3. Kulki twarogowe odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut by smaki się przeszły i kuleczki były zwarte.

    Takie kuleczki wybornie smakują jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanego drobiu), a także pieczywa i sałatek.
    Przed podaniem można je skropić ulubionym olejem, np. z pestek dyni lub orzechów włoskich czy octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować