REKLAMA

Gołąbki bez zawijania

wyświetlono: 66534 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

Takie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale lepiej się formują, gdy się tak postąpi.

opublikowany: 01.08.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    1 kg mięsa mielonego
    1 mała główka białej kapusty
    5 dużych jaj
    6 łyżek kaszy manny
    6 łyżek ryżu
    2 łyżki słodkiej papryki mielonej
    pieprz
    sól
    przyprawa uniwersalna

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody):
    1 kostka rosołowa (lub mięsna)
    6 łyże koncentratu pomidorowego
    6 łyżek ostrego i gęstego keczupu
    3-4 łyżki śmietany 30%
Ocena:

(średnia 4.45 z 190 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Gołąbki bez zawijania?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
  • 2. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%.

Notka redakcyjna

Porady

Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Gołąbki bez zawijania Dodane przez: Ania79

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kasiunia860 Moje zdjęcie

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Proste gołąbki z kapustą pekińską bez zawijania w sosie pomidorowym.

kategoria: Dania główne gołąbki sos pomidorowy opublikowany: 10.07.2016 | wyświetlono: 4594 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE