Gołąbki bez zawijania

  • wyświetlono: 26418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Takie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale lepiej się formują, gdy się tak postąpi.

MałaMi
  • 60min

Składniki

Gołąbki:
1 kg mięsa mielonego
1 mała główka białej kapusty
5 dużych jaj
6 łyżek kaszy manny
6 łyżek ryżu
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
pieprz
sól
przyprawa uniwersalna

Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody):
1 kostka rosołowa (lub mięsna)
6 łyże koncentratu pomidorowego
6 łyżek ostrego i gęstego keczupu
3-4 łyżki śmietany 30%

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki bez zawijania

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
  • 2. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%.

Porady

Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylakapustamięso mielonegołąbkiobiadsos pomidorowygołąbki bez zawijaniagołąbki inaczejgołąbki siekane
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: Paulina K

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania bardzo smaczny...

Gołąbki bez zawiajnia w sosie pomidorowym

Dodane przez: teresa-kr

Gołąbki bez zawijania

Dla wielbicieli gołąbków to jest...

gołąbki

Dodane przez: monika016

Pieczone gołąbki bez zawijania

Gołąbki są pyszne, ale również...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: RedakcjaPP

Gołąbki bez zawijania

To ulubiona potrawa mojej rodziny....

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: joanna30

Gołąbki bez zawijania

W smaku dorównują prawdziwym gołąbkom...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: martaf

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania są pyszne:)