Gołąbki w szpinaku, z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Kulinarny klasyk - gołąbki, po mojemu, w wersji wegetariańskiej. Kapustę zastąpiłam szpinakiem, a tradycyjny, mięsny farsz lekkim i zdrowym nadzieniem z ryżu i suszonych pomidorów. Jeśli nigdy nie jedliście gołąbków w wersji jarskiej, obiecuję, że te Wam zasmakują.

Składniki:

  • (15 gołąbków):
    - 18 dużych liści szpinaku,
    - 10 dag ryżu,
    - 10 dag mozzarelli,
    - 4-5 suszonych pomidorów z oliwy,
    - 3-4 pomidory,
    - ząbek czosnku,
    - garść listków świeżej bazylii (+ trochę do dekoracji),
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - 1 łyżka oleju (+ do posmarowania patelni),
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki w szpinaku, z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (powinien być lekko al dente), odsączamy i lekko studzimy.
    Z liści szpinaku ścinamy grube nerwy. 3 liście odkładamy.
  • 2. Suszone pomidory osączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii myjemy, osuszamy i grubo siekamy.
    3/4 mozzarelli kroimy w kosteczkę, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Ugotowany, ostudzony ryż wyrabiamy z kosteczkami suszonych pomidorów i mozzarelli oraz z bazylią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Na każdym liściu szpinaku układamy przygotowany farsz (po ok. 2 łyżki), zwijamy zgrabne gołąbki (dosyć ciasno, zawijając boki do środka, by farsz nie wypłyną),
  • 5. Z pomidorów usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kosteczkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pomidory i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażymy razem ok. 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
    2-3 łyżki pomidorów odkładamy, resztę miksujemy blenderem na gładki sos.
  • 6. Głęboką patelnię smarujemy olejem (np. za pomocą silikonowego pędzelka).
    Dno patelni wykładamy odłożonymi liśćmi szpinaku, wylewamy 2 łyżki sosu. Układamy gołąbki jeden obok drugiego. Posypujemy odłożonymi pomidorami i zalewamy sosem.
    Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Jeżeli to konieczne w trakcie duszenia podlewamy gołąbki niewielką ilością wody (lub wywaru jarzynowego),
  • 7. Gołąbki wykładamy na talerze, posypujemy tartą mozzarellą i dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować