Na takie gołąbki czekamy cały rok, bo młoda kapusta ma swój niepowtarzalny smak właśnie teraz, kiedy zaczyna się na nią sezon.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 młode kapusty
1,5 kg zmielonej łopatki + 0,5 kg podwędzanego boczku lub podgardla
0,5 kg cebuli pokrojonej w kostkę + olej do smażenia
3 większe ząbki czosnku
300 g dobrego ryżu
jarzynka bez chemii (rozdrobnione warzywa z solą himalajską)
garść lubczyku do mięsa
sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
200 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na wodzie z jarzynką, trochę krócej niż zwyczajowo, odcedzić i odstawić do ostudzenia.
Cebulę dobrze zrumienić na oleju i również ostudzić.
Mięso i wędzonkę zmielić wraz z ząbkami czosnku, wsypać lubczyk, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ostudzonym ryżem i cebulą.
Z kapusty ostrym ale stabilnym nożem wyciąć głąby, parzyć ją bardzo krótko zanurzając w garnku z wrzątkiem, co pół minuty zdejmować liście i tak do końca aż zostanie środek z małymi listkami, które można spożytkować np. do zupy.
Sparzone liście ostudzić, wyciąć grubiałe części.
Nadziewać solidnie farszem mięsnym i zwijać jak krokiety.
Układać w większym garnku z wyłożonym na dnie liściem.
Po ułożeniu wszystkich gołąbków całość również przykryć liściem, zalać gorącą wodą z wymieszaną wcześniej jarzynką, gotować ok. pół godziny i zdjąć z ognia.
Na sos odlać dowolną ilość wody z gołąbków, dodać pomidory z puszki, chwilę pogotować, dosmaczyć solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną.
Smacznego :)
Porady
Do takich gołąbków pasują również inne sosy : pieczarkowy, pieczeniowy, koperkowy itp.
Komentarze