Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

4.49 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Gołąbki z młodej kapusty są szybsze w przygotowaniu, miękkie i smaczne. Farsz skomponowałam tak jak lubię mięsko, ryż i cebulka, świetne połączenie :)

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    400g ryżu ( 4x100g woreczek)
    1kg indyczego mięsa mielonego
    1 duża cebula
    Sól
    Pieprz
    pieprz ziołowy
    Koncentrat pomidorowy 150 g
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na półtwardo ( 5-8 minut) w osolonej wodzie
  • 2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju
  • 3. Misce połączyć mięso z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku.
  • 4. Z kapusty odłożyć podniszczone liście. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Następnie włożyć całą główkę kapusty, głąbem do góry . Gotować na wolnym ogniu 5-8 minut, i ściągać powoli pojedynczo liście kapusty
  • 5. Z liści ściąć grubsze nerwy, a następnie nałożyć farsz, i zwinąć ciasno gołąbka najładniej jak potrafimy
  • 6. Na dno dużego garnka ułożyć wcześniej podniszczone liście. Następnie ułożyć ciasno gołąbki, polać koncentratem pomidorowym, ułożyć kolejną warstwę gołąbków i ponownie polać koncentratem pomidorowym. Całość zalać wodą tak aby przykryć gołąbki. Gotować pod przykryciem 40 minut. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulką po górze.

Porady

Z podanego przepisu wyszło mi 22 gołąbki. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulką po górze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować