Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Macie ochotę na gołąbki z ryżem i mięsem mielonym z młodej kapusty ? Z wielką przyjemnością podam wam przepis krok po kroku jak je wykonuję. Nie musi być akurat z młodej kapusty można również z kamiennej głowy ja akurat kupiłam młodą i postanowiłam przygotować pyszne gołąbki a zrobiłam je wczoraj ponieważ dziś cały dzień spędziłam u neurochirurga i nie miałabym czasu aby je dziś zrobić chyba że na sam wieczór.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młoda kapusta 1 kg,

    2 torebki ryżu 100 g każda,

    2 łyżki majeranku,

    1 łyżka papryki słodkiej mielonej,

    3 ząbki czosnku,

    1 płaska łyżka soli drobnej,

    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,

    1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.



    zalewa :

    2,5 szklanki przegotowanej letniej wody ( szklanka poj. 210 ml ),

    1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,

    1,5 łyżeczki cukru,

    1 łyżeczka soli drobnej,

    8 ziarenek ziela angielskiego,

    2 duże liście laurowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Na początek do garnka dużego wlać dwa i pół litra wody, wsypać pół łyżki soli oraz wlać łyżkę octu ( dodanie octu sprawia że liście nie pękają ). Z kapusty wyciąć głąb, poczekać aż woda się zagotuje wtedy włożyć kapustę wyciętym głąbem w stronę dna garnka. Zmniejszyć ogień i sparzyć liście ( uwaga młode wcale długo nie trzeba parzyć ), wyciągać liście za pomocą widelca do miski odsączając wodę. Tak postąpić z całą kapustą.
  • gołąbki 2. W czasie gdy oddzielone liście od kapusty stygną przygotować farsz, ryż ugotować w torebkach wcześniej i ostudzić. Ostudzony wysypać do miski wsypać wszystkie przyprawy oraz czosnek pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę i dokładnie za pomocą rąk wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą.
  • gołąbki 3. Jak już wszystko mamy przygotowane do ręki brać jeden liść wyciąć twardą część nałożyć solidną łyżkę farszu ryżowo mięsnego i zwijać formując gołąbka zaś boki wcisnąć w środek wtedy farsz nie wydostanie się z liści gołąbków.
  • gołąbki 4. W garnku w którym sparzaliśmy kapustę na dnie ułożyć małe liście ze parzonej kapusty a na nie układać dość ciasno przygotowane gołąbki wykorzystując wszystkie liście ze sparzonej kapusty. Pozostałe małe liście kapusty powciskać w wolne miejsca przy gołąbkach. Następnie przygotować zalewę i zalać nią ułożone gołąbki.
  • gołąbki 5. Tak przygotowane gołąbki wstawić na ogień aby się zagotowały dodając ziela angielskie oraz liście laurowe pokruszone na mniejsze części. Gdy się zagotują zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym tak aby tylko pyrkotały gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny do miękkości wierzchnich liści kapusty. Po wyznaczonym czasie gotowania się gołąbków wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem.
  • gołąbki 6. Przygotowane gołąbki to świetne danie obiadowe wystarczy do nich ugotować tylko ziemniaki i obiadek jak ta lala lub zajadać z dodatkiem bułki czy chleba. Można je jeść na zimno jak również na gorąco. Uwielbiam przygotowywać gołąbki a jeszcze bardziej mnie to cieszy gdy rodzinka się nimi zajada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować