Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

  • wyświetlono: 1721 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne gołąbki z młodej kapusty smakują doskonale, nie trzeba ich długo gotować/piec a młoda kapusta ma swój niepowtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :)

gotowanietoproste
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na około 12-14 gołąbków:

1 średnia główka młodej kapusty
około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe)
1 torebka ryżu
1/2 sporej cebuli
sól, pieprz, papryka słodka
Na sos:
3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe
około 800 ml wody lub bulionu

Sposób przygotowania przepisu:

Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

  • 1. 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
    2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i odkrajamy końcówkę głębia.
    3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
    3. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
    4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
    5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany nicią gdyż brakło mi dużych liści i musiałam posiłkować się małymi listkami, na szczęście nie rozpadła się ;)
    6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
    7. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
    8. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 40-90 minut.

Porady

Czas pieczenia zależy od wielkości gołąbek oraz kapusty. U mnie czasami wystarczy 40 minut w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na obiadmłoda kapustaprostełatwepieczone gołąbkiszybkie gołąbki z młodej kapustymięso wołowo wieprzowegołąbki zapiekanena drugie danie

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z młodej kapusty

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gołąbki z młodej kapusty

Znakomity niedzielny obiad.

Lekkie gołąbki z młodej kapusty

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Lekkie gołąbki z młodej kapusty

Troszkę odchudziłam tradycyjne...

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Dodane przez: anusia

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Po prostu pyszne! Szybko znikają...

image-15tte38

Dodane przez: egelina

Gołąbki z młodej kapusty

Pyszne zdrowe bo z młodej kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z młodej kapusty

Wiosna to zdecydowanie najlepsza...

Gołąbki z młodej kapusty

Dodane przez: joanna30

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pieczarkowym

Gołąbki wymagają trochę pracy ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE